KUN SANAT RIITTÄVÄT KERTOMAAN

Bonusta suomeksi kirjoittaville?

Ehdotin tätä muutama vuosi sitten ja olen edelleen samaa mieltä; jos tutkimusta julkaistaan vain englanniksi, suomen käyttöala kapenee ja sen ilmaisuvoima näivettyy.

Suomen kohtalo pulpahti mieleen, kun kuuntelin tutkijoiden puheenvuoroja Etsi Expertti -palvelun organisoimassa Tiedeviestinnän päivässä. Sydämeni sykähti: paikalla olleet tutkijat olivat sitä mieltä, että tutkimuksesta puhuminen suomeksi ja tutkijoiden esiintyminen suomenkielisessä mediassa lujittaa demokratiaa ja edistää suomen säilymistä ilmaisuvoimaisena kielenä.

Kuulemani  tiedeyhteisön edustajat  olivat yhteiskuntatieteilijöitä ja humanisteja; mutta olisiko näkemys ollut toinen, jos tutkijat olisivat olleet kauppatieteilijöitä tai lääketieteen tai insinööritieteiden edustajia?

Joku totesi äskettäin Kauppalehdessä, ettei Suomessa enää saa korkeampaa kauppatieteellistä koulutusta suomeksi. Tulkitsin, että hän oli huolissaan.

Perheemme murrosikäisen on hiukkasen vaikea ymmärtää,  miksi suomi minua liikuttaa. “Kaikkihan käyttää englantia, tajuutsä, juu sii”, hän neuvoo.

Esitän ehdotukseni uudelleen: väitöstyön tekijöille pitää alkaa maksaa rahallista bonusta siitä,  että he kirjoittavat työnsä suomeksi. Olkoon tämä yksi keino, jolla suomen kieleen saadaan uusia käsitteitä ilmaisuvoimaa.

Niin että sanat riittäisivät kertomaan.