Kaikki mitä et ole koskaan halunnut tietää omaishoidosta


Uusi – ja uudenlainen – tietokirja omaishoidosta

Rakkauden riekaleita💔Omaishoitajat hoivakriisiä pelastamassa

 • Kirja yhdistää omaishoidon kaksi maailmaa: poliittisen päätöksenteon ohjaaman hoivajärjestelmän 1990-luvulta nykyisiin hyvinvointialueisiin ja yksilön eli omaishoitajan maailman.
 • Tekstissä vuorottelevat asiaproosa ja omakohtainen reality. Eräs käsikirjoitusta kommentoinut luonnehti, että kirja on hybridi.
 • Rivien välistä voi tulkita, mitä rakkaudesta jää jäljelle vuosikausien vaipanvaihdon, etuushakemusten ja moraalisen velvoittavuuden keskellä.
 • Kirjoittajat:  Sirpa Puhakka, tietokirjailija, sosiaalipolitiikkaan perehtynyt toimittaja ja poliittinen päättäjä  &  Sari T. Tiiro, toimittaja, opettaja ja ex-omaishoitaja.
 • Kirjan on kustantanut Rosebud Books Ruusunpiikki-sarjassaan.
 • Kirja julkistettiin 15.5.2024 Helsingissä Rosebudin Sivullinen-kirjakaupan Lavalla. Tupa oli täynnä, tunnelma lämpimän vuorovaikutteinen. Iso kiitos kaikille mukana olleille niin paikan päällä kuin striimin ääressä. Tilaisuuden tallenteen voi katsoa Youtubessa: https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava
 • Olimme mukana Maailma kylässä -festareiden Kirjamaailmassa Helsingissä 25.5.2024. Tunnelma oli tiivis myös kirjaimellisesti, kun helle helli.
 • Tulossa: Rakkauden riekaleita -kirja ja me kirjoittajat olemme mukana Turun kirjamessuilla pe 4.10.2024: Millaisia pelejä yhteiskunnan kentällä pelataan? Voittavatko omaishoitajat vai häviävät?  Ja juuri tulleen tiedon mukaan omaishoidosta ja sen tulevaisuudesta keskustellaan myös Helsingin kirjamessuilla la 26.10. Näkemisiin!

Kirjan kansi, jossa sydän.

Sananen uudesta kirjasta


Hoidatko sitoutuneesti läheistäsi oman työsi rinnalla? Et ole yksin, sillä kaltaisiasi on Suomessa satoja tuhansia.  Entä onko ystäväsi tai tuttusi palkkiota saava omaishoitaja tai oletko itse sellainen?

Rakkauden riekaleita -tietokirja yhdistää kaksi omaishoidon maailmaa, joita kutsuttakoon makro- ja mikrotasoksi. Teos tuo journalistisella otteella yhteen omaishoitoa käsittelevää tutkimustietoa yli kolmen vuosikymmenen ajalta. Kirjaan on myös haastateltu eturivin asiantuntijoita. Lisäksi se näyttää yhden työikäisen omaishoitajan kautta, millaista arkea tilastojen ja tutkimuksellisten yleistysten takana voi olla.

Maailmat saattavat ensi silmäyksellä näyttää toisistaan irrallisilta – niin ei kuitenkaan ole, sillä poliitikkojen päätökset realisoituvat omaishoitajien elämässä niin hyvässä kuin pahassa. Omaishoitajat tekevät hoitotyötään kovin erilaisissa elämäntilanteissa, koska hyvinvointialueet eivät kohtele heitä yhdenvertaisesti.

Kirjan kirjoittajista Sari T. Tiiro hoiti puolisoaan kymmenen vuotta; ensin ansiotyönsä rinnalla ja lopuksi kokopäiväisenä omaishoitajana. Toinen kirjoittaja Sirpa Puhakka on kohdannut omaishoidon perheessään parin sukupolven aikana. Lisäksi hän on seurannut vanhushoivan ja omaishoidon kehitystä 1990-luvulta tähän päivään toimittajana ja päättäjänä. Kirjan kustantaja Rosebud Books tunnetaan myös monipuolisena ja rohkeana kirjakauppiaana.

▫ ▫ ▫

Lähes jokaisella, jolle olemme maininneet kirjastamme, on omia kokemuksia omaishoidosta joko aivan läheltä tai etäämmältä. Jokainen omaishoitotilanne on uniikki. Yhteistä niille on sitoutuminen huolenpitoon − joko viikoiksi tai kuukausiksi, usein vuosiksi ja jopa vuosikymmeniksi.

Omaishoidosta on tullut vuosikymmen toisensa jälkeen aina vain olennaisempi osa suomalaista hoivajärjestelmää.  Hoivaa ja hoitoa on poliittisilla päätöksillä siirretty ihmisille itselleen ja erityisesti heidän läheisilleen. Omaishoidon arvostus, etenkin juhlapuheissa, on vahvistunut samaa tahtia kuin hoitoalan työvoimapula on syventynyt. Osa poliittisista päättäjistä arvioikin, että sote-palvelut romahtaisivat ilman omaishoitajia.

Miten tähän on jouduttu? Poliittisten päätösten kautta, kuten tämä kirja osoittaa.

▫ ▫ ▫

Omaishoidosta ei voi kirjoittaa ilman että kirjoittaa rahasta. Useimmat hyvinvointialueen kanssa sopimuksen tehneet omaishoitajat saavat työstään alle 500 euron palkkion kuussa. Lisäksi  sadat tuhannet läheishoivaajat pitävät läheisistään huolta ilman mitään tukea yhteiskunnalta.

Omaishoidon arvioidaan säästävän pelkästään vanhushoivamenoista kolme miljardia vuosittain. Ken tietää, miten kohdallaan säästöarviot ovat. Se kyllä tiedetään, ettei säästölaskelmissa ole otettu huomioon omaishoitajien omaa, raskaan ja useimmiten ympärivuorokautisen työn heikentämää terveyttä eikä työikäisten omaishoitajien menettämää ansiotuloa ja eläkekertymää ja sitä kautta menetettyjä verotuloja. Eikä omaishoidosta aiheutuvia kustannuksia ole pystytty laskemaan tarkasti.

Entä miten parantumattomasti sairaan ja paljon palveluja tarvitsevan aikuisen omaishoidosta aiheutuvat kustannukset vertautuvat hoivakodin hintaan? Sekin selviää tietokirjastamme.

▫ ▫ ▫

Millainen on tulevaisuus? Olemmeko me kaikki kansalaiset vastuussa hoivasta – niin läheistemme kuin naapureidemme?

Toivomme, että kirjamme antaa tuoreita näkökulmia ja hyödyllistä tietoa, jotta omaishoitajien arvokas työ ja jaksaminen otetaan todesta myös poliittisessa päätöksenteossa.

▫ ▫ ▫

Nykypäivänä kirjailijoiden on tarpeen itsekin markkinoida kirjojaan. Niinpä keksimme kirjallemme sloganin – tai oikeammin sen ideoivat Sarin omaishoitajakaverit pilke silmäkulmassa. Ja se kuuluu näin:

Kaikki mitä et ole koskaan halunnut tietää omaishoidosta!

Ystävällisin terveisin
Sirpa Puhakka & Sari T. Tiiro

Kirjan kirjoittamista ovat tukeneet Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Taiteen edistämiskeskus, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö ja Kansan Sivistysrahasto.

▫ ▫ ▫

Kirjan sisällys

Aluksi

Sari T. Tiiro
Omaishoitajan tunnustuksia: Vapaa ja lähes onnellinen

Sirpa Puhakka
I  OMAISHOIDON EETOS

OMA KOTI KULLAN KALLIS
− aina viimeiseen hengenvetoon
OMAN ELÄMÄNSÄ MANAGERIT
Omaishoitajat hoivan ja ansiotyön puristuksessa
OMAISHOITO SÄÄSTÄÄ YHTEISKUNNAN HOIVAKUSTANNUKSIA
− mutta joku maksaa aina

II  OMAISHOIDON POLITIIKKAA

KÖYHÄINHOIDOSTA VANHUSPALVELUJEN MURROKSEEN
Kotona hoitamisen kulttuuri vahvistuu 1990-luvulla
OMAISHOITAJAT SAAVAT OMAN LAKINSA
Kunnat jakavat niukkuutta omaishoitajille
OMAISHOITO ON ”YLEINEN TAPA”
Kotona hoitaminen vanhuspalvelujen ytimessä
LISÄÄ VASTUUTA HOIVASTA JA HOIDOSTA KOTIIN JA PERHEELLE
Omaishoito Sipilän hallituksen kärkihankkeeksi
OMAISHOITAJIA TYÖNNETÄÄN AMMATTILAISTEN RINNALLE
Marinin hallitus saneeraa ympärivuorokautista hoivaa

Sari T. Tiiro
Omaishoitajan tunnustuksia: Rakkautta & muita rohtoja

Omaishoitajan tunnustuksia: Maailman tärkein työpaikka

Omaishoitajan tunnustuksia: Rahaa, rahaa, rahaa

Sirpa Puhakka
III  MUUTOKSEN MAHDOLLISUUDET

OMAISHOITAJAT HYVINVOINTIALUEIDEN VASTUULLE
Poliitikot antavat vaalilupauksia omaishoidon parantamisesta
HYVINVOINTILALUEET
− omaishoitajien uusi turvasatama?
OMAISHOIDON HUOMINEN
− muutoksen sumea näkymä

Sari T. Tiiro
Omaishoitajan viimeinen tunnustus: Pyjamapäivä

Kiitokset
Viitteet
Lähteet

Kirjan kirjoittajat Sirpa Puhakka ja Sari T. Tiiro

Kirjoittajat Sirpa Puhakka ja Sari T. Tiiro (oik.).
Kuva: Anton Hämäläinen ♥ Kuvauspaikasta kiitos Oopperatalolle.


Telkkarihaastattelu  Ylen aamussa 16.5. 2024.

Ylen aamun postaus Facebookissa

Podcast Pääkaupungin omaishoitajat ry:n sivustolla.

Juttu Eläkeläinen-lehdessä 3/24: Laaja kuva omaishoidosta.

Vieraskynä SOSTEblogissa: Ilman omaishoitajia yhteiskunta oli nykyistä pahemmassa hoivakriisissä.

Juttu Iltalehdessä 21.5.2024: Kun omaishoitajan voimat loppuvat.

Juttu Kauppalehdessä 21.5.2024: Työssäkäyvä omaishoitaja.

Kommentteja kirjaprosessista: 

"Lähteistetyt tietoartikkelit ja omaishoitaja-reality yhdistettynä on kiinnostavaa. Kirjaa voi siis lukea tietokirjana. Tiedon löytäminen tai saaminen omaishoidon ympäriltä kun ei olekaan niin helppoa. Omaishoito-reality puolestaan sloganin [Kaikki mitä et ole koskaan halunnut tietää omaishoidosta] näkökulmasta koskettaa lukijaa varmasti tunne-, monia, monia myös kokemustasolla. Pidän kirjaanne jo etukäteen merkityksellisenä puheenvuorona, kannanottona niin yhteiskunnan kuin yksilön näkökulmasta."

"Kun kirjassa sanoitatte omaishoitajan arkea ja pointtaatte systeemitason huteria kohtia, asiat liikahtavat. Tärkeintä on liike-energia, ei se onko hypähdys yhden vai viisi metriä. Hievahtamiskitkan voittaminen on useimmiten se hankalin kynnys."

 • "Tärkeä aihe. Ja ajankohtaisuus vain kasvaa."
 • "Odotan innolla, että saan kirjan käsiini luettavaksi!"
 • "Onnea! Todella ajankohtainen aihe."

Kun haluat tietää lisää, ota yhteyttä:

sirpa.puhakka@pp2.inet.fi  04577313000

sari@tiiro.fi  0400459775


Kirjan kansi, jossa sydän.