1

Slushin viemää

Sain tilaisuuden käväistä Slushissa Helsingin Messukeskuksessa. Marraskuun Loska vei minut mukaansa jo kotona aamukahvin ääressä: HS nimittäin kertoi  Wolt-nimisen, ruokalähettipalveluun erikoistuneen startup-yrityksen palkkausongelmista. Lähetteinä toimivien opiskelijoiden sotu- ja eläkemaksutkin ovat HS:n tietojen mukaan jääneet maksamatta.  Twiittasin saman tien startup-skenen pimeästä puolesta, ja eipä aikaakaan, kun Wolt visersi takaisin ja kertoi  potevansa kasvukipuja mutta kehittävänsä läpinäkyvää palkkausmallia ja maksavansa lain mukaiset korvaukset jälkikäteen.

No, nuorten miesten – muun muassa  Slush-tapahtuman aiemman vetäjän – ymmärtämättömyyden voi jotenkuten ymmärtää, mutta  yritykseen sijoittaneiden  (sijoitusyhtiöiden lisäksi mm. Risto Siilasmaa, Ilkka Paananen ja Visa Forstén) ymmärtämättömyys hämmentää.

Ehkä sijoittajat eivät innostuksensa pyörteissä kysyneet startup-yrittäjiltä  kulurakenteesta. Tai ehkä ajattelivat, että paljon puhuttu paikallinen sopiminen joustaa suorittavan työvoiman palkkakuluissa nimenomaisesti alaspäin. Ja maailmallahan on liiketoimintaympäristöjä, joilla amatöörikuljettajat huristelevat omilla kulkuneuvoillaan ja omalla riskillään ja joilla työntekijän sosiaaliturvasta ei työnantajan ole tarpeen maksaa.

Tähtäsin Slushissa lavalle, jolla keskusteltiin media-alasta. Ennakkotiedon mukaan nyt jos koskaan on erinomainen aika perustaa media-alan startup. Messukeskuksessa oli trendikkään hämärää; en nähnyt opasteita ennen kuin aivan kohdalla enkä osannut lukea tapahtuma-alueen karttaa (saatavana myös painettuna, mistä ehdoton plussa!) Ei muuten osannut karttaa lukea tapahtuman suloinen vapaaehtoistyöntekijäkään, jolta kysyin neuvoa. Mutta löysin lopulta perille.

HYBE-nimisen suomalaisyrityksen kokoonkutsuma keskustelu oli erittäin hyvin strukturoitu. Tosin alussa, kun olin jättäytynyt hieman taaemmalle, en kuullut oikein mitään, mutta raivasin sitten itseni lähemmäksi lavaa. Lievän kuulonaleneman lisäksi kuuloni on ilmeisestikin myös valikoiva, sillä parhaiten mieleeni jäi  Clarisse Berggårdhin julkituoma huoli suomenkielisen median tulevaisuudesta: kymmenen vuoden kuluttua robotit kun osaavat kääntää jo suomen kielellekin niin hyvin, ettei suomenkielisille kustantajille jää enää elintilaa. Berggårdh, joka on Sanoman entisiä johtajia ja nykyisin mediatoimisto IUM Finlandin toimitusjohtaja, piti suomenkielisen median hiipumista demokratian kannalta huolestuttavana.

Se, miksi juuri nyt kannattaisi perustaa media-alan startup, jäi minulle kuitenkin sumeaksi; en ehkä kuullut/kuunnellut tarpeeksi tarkasti.

Kiehtovinta antia minulle tarjosi Pitching-lavan sessio, jonka aikana yleishyödylliset, voittoa tavoittelemattomat yhteisöt houkuttelivat startup-yrityksiä ratkaisemaan toimintaansa liittyviä ongelmia. Naisten Pankki tarjosi 3000 euroa startupille, joka kehittäisi tavan jakaa  ja esitellä Pankin toiminnan tuloksia sinne, missä kehitysmaiden naiset ovat – ja myös potentiaalisille lahjoittajille.  Visuaalisesti ja ymmärrettävästi. Ratkaisu ei voisi perustua reaaliaikaiseen tietoon vaan ennusteisiin, joita aika ajoin päivitettäisiin todellista tilannetta vastaaviksi. Minun korvaani kolme tonnia kuulostaa varsin pieneltä houkuttimelta, mutta Naisten Pankin edustaja painotti, että ratkaisu kiinnostaisi myös muita kehitysyhteistyötä tekeviä järjestöjä maailmanlaajuisesti. Niin että ansaintanäkymiä olisi. Global Clinic,  terveys- ja lakipalveluja muun muassa paperittomille Suomessa tarjoava yhteisö, etsi kumppania tavoittamaan ne, jotka palveluja tarvitsevat mutta jotka eivät palvelujen olemassaolosta tiedä.

Nälkäkin iski. Osuin ravintolapisteeseen, joka tarjosi kalakeittoa. Tarjottimia ei ollut (kuulemma tapahtuman järjestäjän toive), ja yritin koreografioida käsilaukkua, ruokalautasta + juomalasia ja ständeiltä keräämääni materiaalia kahden käden varassa. Ystävällinen tarjoilija antoi minulle tarjottimen tiskin alta, ja niinpä pääsin pöytään asti läikyttämättä keittolautastani. Kohta vastapäätä istahti suomalainen kännykkäpeliyrittäjä, jonka kanssa nk. verkostoiduin. Hän kertoi, että naiset, kaikenikäiset, ovat merkittävä ryhmä kännykkäpelaajien joukossa.  Tieto oli minulle uusi ja yllättävä; en vielä ehtinyt penkoa faktaa, mutta tehnen sen myöhemmin. Tai jos sinä tiedät enemmän, viesti!

Leave a Reply