Naisten ääni kuuluu paikallislehdissä

Naisten ääni kuuluu paikallislehtien jutuissa vahvemmin kuin valtamediassa. Tieto perustuu sisällönerittelyyn, jota ohjaamani journalismin opiskelijat ovat tehneet Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Kirjoitin aiheesta Suomen Lehdistö -lehteen.

Journalismin opiskelijat ovat analysoineet paikallislehtien sisältöjä tänäkin syksynä. Tulokset valmistuvat marraskuussa; jännittävää.

Pitääkö uutiskielen olla neutraalia?

Suomen Lehdistön päätoimittaja Riikka Virranta otti yhteyttä ja pyysi minua vastaamaan kolmeen kysymykseen. Vastaukseni julkaistiin lehden Kolmesta poikki -palstalla numerossa 3/2018.

Onko uutiskieli alkanut lainata liikaa kolumneilta tai featurelta?

Juttutyypit eivät ole tarkkarajaisia, ja yksittäisessäkin jutussa, myös uutiseksi tarkoitetussa, voi olla piirteitä useasta juttutyypistä. Siksi myös kielelliseen ilmaisuun on tullut moninaisuutta. Uutisen olemusta voisi toimitustyössä terävöittää. Se heijastuisi kieleenkin.

Read More

Aarre juttuarkistostani: Nobelisti Bengt Holmströmin haastattelu vuodelta 1992

Löytyihän se lopulta, varaston perimmäisestä nurkasta: Sofwin-lehti, johon olin freelancer-polkuni alussa vuonna 1992 kirjoittanut haastattelujutun Bengt Holmströmistä.

Sofwin-lehti oli Software Invest Oy:n asiakaslehti, jonka päätoimittaja oli yhtiön omistaja Tapio Laakso, nyt jo edesmennyt liikemies ja akateemisesti suuntautunut yrittäjä.  Juttuidea tuli häneltä.

Holmström, joka tuolloin oli sapattivapaalla Yalen yliopistosta ja työskenteli vierailevana professorina Helsingin kauppakorkeakoulussa, sanoi jutussani muun muassa näin:

“Meidän on siedettävä toisinajattelijoita, sillä tämän päivän toisinajattelija saattaa olla tulevaisuuden näkijä.”

“Kun ihminen saa yliopistollisen peruskoulutuksen avulla hyvän pohjan, hän oppii myös niksit.”

Read More

Sanan voima

Miten saada 500 tykkäystä, kehuvaa palautetta ja hyvää mieltä?

Yksi sana riittää.

Arvaisitko, mikä tuo sana on? Kyllä, juuri niin: kiitos.

Read More

1

Slushin viemää

Sain tilaisuuden käväistä Slushissa Helsingin Messukeskuksessa. Marraskuun Loska vei minut mukaansa jo kotona aamukahvin ääressä: HS nimittäin kertoi  Wolt-nimisen, ruokalähettipalveluun erikoistuneen startup-yrityksen palkkausongelmista. Lähetteinä toimivien opiskelijoiden sotu- ja eläkemaksutkin ovat HS:n tietojen mukaan jääneet maksamatta.  Twiittasin saman tien startup-skenen pimeästä puolesta, ja eipä aikaakaan, kun Wolt visersi takaisin ja kertoi  potevansa kasvukipuja mutta kehittävänsä läpinäkyvää palkkausmallia ja maksavansa lain mukaiset korvaukset jälkikäteen.

Read More

Haluaisitko pomon, joka ei lue?

Lukeminen vähenee, ja erityisesti alle 24-vuotiaiden joukossa. Äidinkielen opettajien mielestä lukioiden uudistuva opetussuunnitelma voi johtaa siihen, että koulusta selviää lukematta ainuttakaan kaunokirjaa. (HS 6.5.2015.) Mutta lukevatko aikuisetkaan?

Read More

EN FINSK LÄRARE

Ruotsissa ei baaritiskillä kannata kertoa olevansa opettaja; kansankynttilät kun ovat naapurimaassamme huonossa huudossa.Read More

TEKSTIIN TOLKKU, RAKENTEESEEN RYHTI?

Kiinnostava nykyilmiö: viestinnän ammattilaiset ja tutkijat kiinnittävät aikaisempaa enemmän huomiota suomen kielen sujuvuuteen ja oikeakielisyyteen. Ja sekös kaltaistani suomensuojelijaa ilahduttaa.Read More

PAKKO VALITTAA

Maksan nyt ansiotuloistani huomattavasti vähemmän veroa kuin neljännesvuosisata sitten. Read More