MITEN MINUSTA TULI…

…yrittäjä ja sitten opettaja? Toimittajaopiskelija Mimosa Hedberg  HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulusta otti yhteyttä ja halusi haastatella: Mikä on yrittäjän elämässä parasta ja miten osakeyhtiömuoto sopii freelancerille?

Toimittajalle tekee erityisen hyvää olla välillä  itse haastatteltavan roolissa. Ei  nimittäin ole aivan hirveen helppoa.

Olin saanut pääkysymykset  etukäteen, kuten olin toivonutkin, mutta silti pompin  haastattelutilanteessa asiasta toiseeen, sekoilin sanoissani  ja  toistin osaa  ajatuksistani noin kolme kertaa, vähintäänkin.

Tässä alla haastatteluuni perustuva lopputuote. Kyvystä erottaa olennainen  epäolennaisesta on kiittäminen tekstin kirjoittajaa.

 

OSAKEYHTIÖTÄ PYSTYY PYÖRITTÄMÄÄN YKSINKIN

Sari Tiiron  mukaan omassa yrityksessä  parasta on henkilökohtainen ajanhallinta ja vaikeinta yksinäisyys.

Optima Oy:n idea syntyi vuonna 1990 Ruotsin risteilyllä, kun entiset opiskelukaverukset halusivat tehdä omasta työelämästään mielenkiintoisempaa.He päättivät perustaa osakeyhtiön.

Osakeomistus jaettiin ystävien kesken 50–50, vaikka monet varoittivat naisia päätöksenteon vaaroista molempien omistaessa yhtä paljon firmasta.

Naisten yhteistyö sujui erinomaisesti viisi vuotta, kunnes toinen osakas kaipasi vakaampaa tienestiä ja myi osuutensa kokonaan Sari Tiirolle. Näin syntyi yhden naisen osakeyhtiö.

”Kieltämättä aluksi minua pelotti jäädä yksin. Ajattelin, että miten pärjään. Yhtiökumppanista oli ollut niin paljon tukea”, muistelee Tiiro.

 

 Verkostot ovat tärkein pääoma

 Optima Oy on nykyään pieni viestintätoimisto, joka yhteistyössä muiden viestinnänalan ammattilaisten kanssa myy erilaisia viestintäpalveluja, myös journalistisia tuotteita. Yhtiö keskittyy erityisesti talouteen ja tekniikkaan, joiden osaajista on media-alalla pulaa.

Yhteistyö ja vahvat verkostot ovat Optima Oy:n valttikortteja. Jo yrityksen perustamisvaiheessa omistajat tajusivat, että he eivät pystyisi tekemään julkaisuprosessissa kaikkea. Naiset olivat taustoiltaan tekstintekijöitä, joten päättivät ostaa taittoon ja graafiseen suunnitteluun liittyvät palvelut ainakin isoimmissa projekteissa muilta ammattilaisilta.

Edelleenkin Tiiro tekee tiivistä yhteistyötä ulkopuolisten kuvaajien, graafikoiden ja kirjoittajien kanssa.

”Optima Oy oli ollut jo alusta asti verkostoitunut yritys, vaikka koko termistä ei silloin vielä edes puhuttu. Kun jäin yksin, tajusin, että minun oli vielä voimakkaammin lähdettävä kehittämään omaa yhteistyöverkkoa.”

 

Juoksemista ja konttoripäiviä

Tiirolla on kahdenlaisia työpäiviä. Useimmiten päivä sisältää juoksemista paikasta toiseen, palavereja ja tapaamisia. Välillä yksinyrittäjän työpäivä alkaa myös rauhallisesti, koska ei ole kiire minnekään. Voi herätä rauhassa, lukea aamun lehdet ja surffailla netissä. Sitten voi ehkä kirjoittaa, käydä lounaalla niin kuin muutkin ihmiset ja palata työntekoon.

Tiiron mukaan parasta yrittäjyydessä on juuri oma ajanhallinta. Erityisen tärkeää se oli Tiiron mukaan oman lapsen ollessa tarhaikäinen, kun työpäivää pystyi joustavasti jakamaan ja lyhentämään. Myös valinnanvapaus on Tiirolle tärkeää – on teoreettisesti mahdollista valita työkumppanit, vaikka mitään keikkoja ei tulisikaan ylenkatsoa.

”Vaikeinta yksinyrittämisessä on yksinäisyys, vaikka onkin tiivis työyhteisö, joka koostuu yhteistyökumppaneista ja asiakkaista. Mutta kun teen yritykseen liittyviä päätöksiä tai kirjoitan, niin silloin olen aika yksin. Ei voi kääntyä oikein kenenkään puoleen – kukaan ei tunne yritykseni toimintaa paremmin kuin minä itse.”

Tiiro painottaa, että opiskeluaikaiset kontaktit ovat kullanarvoisia ja ettei siltoja tulisi ikinä polttaa takanaan. Viestintäalalla pyörivät paljon samat ihmiset eri tehtävissä.

Suurimmaksi haasteeksi Tiiro kokee kuitenkin yrityksen markkinoinnin.

”Pitäisi koko ajan jaksaa muistuttaa olemassaolostaan asiakkaille. Kun on paljon töitä, ei aina muista olla yhteydessä. Nämä ovat pieniä asioita: viestittämistä ja joulutervehdysten lähettämistä… Tähän liittyy myös se haaste, että ihmiset organisaatioiden sisällä vaihtuvat ja esimerkiksi uusi viestintäjohtaja saattaa pistää koko alihankkijakuvionsa uusiksi. Silloin pitäisi olla todella kärkkäänä, että pääsisi taas mukaan yhteistyöhön.”

 

Riskeihin on varauduttava

”Suurin riski yritykselle on se, että minulle tapahtuu jotain”, toteaa Tiiro.

Tähän Tiiro on kuitenkin hyvin varautunut. Hän pitää asiakkaat ja läheisensä töistään ajan tasalla, jotta työn on mahdollista jatkua tarvittaessa ilman Tiiroakin.

”Toinen riski minulle on, että asiakkaat katoavat. Siihen voi osin itse vaikuttaa, mutta on myös ulkoisia asioita. Esimerkiksi taantuma – silloin vaikka olisi kuinka hyvä, niin kilpailuasetelma on täysin erilainen. Joku on sitä mieltä, että aina löytyy osaavalle markkinoita, mutta jokin kohtuus on panostuksella oltava suhteessa tuotokseen.”

Tiiro kuvailee itseään  varovaiseksi yrittäjäksi ja siksi hänellä on kaikki mahdolliset vakuutukset, joita pieni yritys voi ottaa. Tiiro maksaa myös eläkemaksua paikallislehtitoimittajan peruspalkan suuruisesta summasta..

 

Opetus suunnitelma B:nä

Nykyään Tiiro  myös opettaa sivutoimistesti  HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun  journalismiopiskelijoita.  Pedagogisen pätevyyden hän  sai syksyllä 2010.

Tällä hetkellä Tiiro sanoo olevansa tulevaisuudestaan hieman epätietoinen. Hän etenee puoli vuotta kerrallaan ja tunnustelee, miten markkinat kehittyvät. Sitten hän ratkaisee, pysyykö opettaminen vai oman yrityksen pyörittäminen päätyönä. Kasvuyritystä Optima Oy:sta Tiiro ei ole ikinä lähtenyt hakemaan.

”Vielä tällä hetkellä haluan tehdä näitä kahta työtä sekaisin. Tämä on ihana yhdistelmä, koska opiskelijat pitävät minut jyvällä asioista ja voin jakaa omaa kokemustani heille. Ja sitten voin vielä tehdä toimittajan hommia. Nyt elän  ammatillisen elämäni ihaninta aikaa.”

Mimosa Hedberg           3.7.2011

Leave a Reply